Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Tyb Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2018 yılının “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödüllerinin sahipleri belli oldu.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 01.01.2019 tarihinde birlik genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında ödül alan isimleri kamuoyuna duyurdu.
Konuşmasına yeni yılın milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi temennisiyle başlayan Arıcan, “1978 yılında kurulan, Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve etkili bir yazar kuruluşu olan Türkiye Yazarlar Birliği, kültür sanat alanında yaptığı faaliyetlerle kendini kanıtlayarak bugünlere geldi” diye konuştu.
TYB medeniyet ve kültür birikimimizi geleceğe taşıyor
Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “40 yıldır, medeniyet ve kültür birikimimizi geleceğe taşımanın gayreti içinde olan birliğimiz; okuryazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, kültür yayınları, paneller, sempozyumlar, şiir şölenleri, tarih, kültür, edebiyat sohbetleri, kültür kervanları, ulusal ve uluslararası kongreler düzenlemektedir. 2018 yılı içinde de kuruluşunun 40.yılı nedeniyle, yurt içinde ve yurt dışında çok önemli kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirdik. Bunlardan bazılarını zamanınızı almamak için sadece başlıklar halinde ifade etmek istiyorum;
“Ahlak Şurası”, “Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni”, “Türkçenin 12. Uluslararası Şiir Şöleni”, “Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Kongresi”, “1000. Yılında Nizamülmülk”, “Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu”, “Kültür Kervanı”, Kırklar Meclisi, “Yaşayan Yazarlara Saygı”, “3. Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı”, “40. Yıl Vefa Gecesi”, “Erol Güngör sempozyumu”, “2. Genç Yazarlar Kurultayı”, “Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak Sempozyumu”, “Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Elazığ”, “Mesnevî Okumaları”, “Tarık Buğra Bilgi Şöleni”, “Kırk Yılın Hikâyesi Sempozyumu”, “Vefatının 30. Yılında Şehriyâr Paneli”, “Erzincan Şubesi Açılışı ve Şiir Zirvesi”, “2. Felsefe Şûrası”, “Türk Romanı Paneli”, “Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu”, “Niyâzî-i Mısrî Bilgi Şöleni”, 10. İstanbul Edebiyat Festivali, Şiirin Zirvesinde 40 Yıl “ Mehmet Akif Ersoy’dan Yahya Kemal Beyatlı’ya.
Bu faaliyetlerden uluslararası şiir şöleni ve Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı’nı yurt dışında, geriye kalan tüm etkinlikleri ise yıl içinde ülkemizin farklı farklı illerinde gerçekleştirdik.”
Türkiye Yazarlar Birliği’nin Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına yön verdiğini, öncülük yaptığını belirten Arıcan, önemli ve sürekli faaliyetlerinden birinin de 37 yıldır devam eden yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirlemesi faaliyeti olduğunu ifade etti.
Ödül için kapsamlı araştırma yapıyoruz
Konuşmasında, ödül alan eserlerin nasıl değerlendirildiğine ilişkin bilgiler veren Başkan Arıcan, “Yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin yazar, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz. Bir eserin değerlendirilmeye alınabilmesi için; basılı olması, ilk baskı olması ve basımının yıl içerisinde yapılmış olması gerekmektedir. Aynı dalda bir kişiye üst üste ödül verilmemektedir. TYB yönetim kurulu üyelerine ödül vermiyoruz.” diye konuştu.
2018 yılına ait ödül değerlendirme çalışmalarını yıl sonu itibariyle tamamladıklarını belirten Arıcan “ Ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik; ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik. Artık, gelenek haline gelen ödüller her sene hikâyeden şiire, fikirden hatıraya, müzikten sinemaya kadar pek çok alanda veriliyor ve bu ödüller her yılın kültür sanat hayatının portresini çıkarıyor. TYB’nin verdiği ödüllerin maddi yönü bulunmasa da; Kültür, sanat ve geleneklerin en kıymetli taşıyıcıları olan yazarlarımızı ve eserlerini tanıtmamız, bu yöndeki çaba ve çalışmaları desteklememiz kamuoyu tarafından da 37 yıldır takdirle karşılanmaktadır. Ayrıca, Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülleri” verileceklerin de isimleri belirlenmektedir. Üstün hizmet ödülleri; İlim, kültür, sanat, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir. Ödül sahiplerine ileriki günlerde açıklayacağımız bir zamanda belgeleri takdim edilecektir. Yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını, kısacası ödül sahiplerini huzurunuzda tebrik ediyor, kendilerine nice başarılı çalışmalar diliyorum.”
2018 Yılının “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri” :
Hikâye dalında, Elif Genç, Düşünsene Hızır Bendim, kitabıyla, (Ketebe Yayınları)
Şiirde, Ali Ayçil, Bir Japon Nasıl Ölür? kitabıyla, (Dergah Yayınları)
Romanda, Mahmut Coşkun, Yakarım Gül Satanlar Bahçesini romanıyla, (İz Yayınları)
Denemede, Mustafa Uçurum, Şairin Aynası kitabıyla, (Çıra Yayınları)
Fikirde, Cengiz Anık, Modern Düşüncenin Bunalımı ve Doğu eseriyle, (İnsan Yayınları)
Araştırmada, Ömer Özcan, Bir Vatandan Bir Vatana kitabıyla, (Dergah Yayınları)
İncelemede, Selçuk Karakılıç, Sürgün, İntihal ve İntihar kitabıyla, (Ötüken Yayınları)
Edebi Tenkitte, Mustafa Kurt, Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin Araştırmaları kitabıyla, (Çolpan Yayınları)
Dilde, Osman Fikri Sertkaya, Kelime Dağarcığımızdan Etimoloji Araştırmaları, kitabıyla, (Akçağ Yayınları)
Hatırada, Necdet Subaşı, Adını Sonra Koyarız kitabıyla, (Otto Yayınları)
Tercümede, Samet Köse, T.S. Eliot Bütün Şiirleri (1909-1962) kitabıyla, (Everest Yayınları)
Biyografide, Bilen Işıktaş, Şerif Muhiddin Targan kitabıyla, (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları)
Çocuk Yayınları, Bilim Çocuk, Tubitak
Basın Röportaj, Tuba Kalkıç (Sabah Gazetesi)
Basın, TRT World, Cemal Kaşıkçı Olayı Haberleri
Dergi Yayıncılığında, Mahalle Mektebi,
Halk Kültüründe, Mustafa Tatçı, Hazret-i Pîr Şabân-ı Velî kitabıyla, (H Yayıncılık)
Elektronik Yayıncılık, fikriyat.com
Türk Müziğinde, Selçuk Küpçük, Aşk ve Teselli (Susmanın Müzikal Peotiği), (Kopernik Yayınları)
Şehir Kitaplarında, İsmail Efe, Sinop Tarihi, (Büyüyen Ay Yayınları)
TV Belgeselde, Namibya Belgeseli, TRT Belgesel
Sinemada, Aida Begiç, Bırakma Beni
TV Kültür Programında, Diyanet TV, Yazar Kafa
Radyo Programında, Salih Turhan, Abuzer Akbıyık, Türkü Muhabbeti, (TRT 1 Ankara) Kamu yayıncılığında, Amasya Belediyesi Yayınları
Yayıncılık Özel Ödülüne, Cümle Yayınları (Ankara) layık görülmüştür.
Kültür ve sanat hayatımıza yaptıkları uzun süreli katkılarından dolayı:
Prof. Dr. Mustafa Kara
Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun
Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel
Üstün hizmet ödülüne layık görülmüşlerdir.

Mahmut Erdemir

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir