Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Kur’an-Sünnet İlişkisi Et ve Tırnak İlişkisi Gibidir

PROF.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK, SORULARI CEVAPLIYOR-5

Değerli hocam malumunuz ümmetin 300 yıllık sorunları var. Sizi, bu sorunları çözmek için biteviye bir gayret içinde görüyoruz. Nereye varmak istiyorsunuz? Yapmak istediğiniz nedir? Kur’an’da durum-değer ayetlerinin tasnifini nasıl ve neye göre yapıyorsunuz? Kur’an Müslümanlığı kavramlaştırılması doğru mudur? Kur’an-Sünnet ilişkisi hakkında ne düşünürsünüz?

İslam düşüncesinin genel ve derin bir kriz içinde olduğunu düşünüyorum. Buna bağlı olarak dinin modern Müslüman toplumların hayatlarında hak ettiği yeri ve değeri bulmadığını gözlemliyorum. Dahası, dinî alanda geleneğin fetişleştirildiğini ve içinde yaşadığımız çağ ile doğru olduğuna inandığımız dinî düşünce ve kabullerin çok kere birbiri ile kesişmediğini görüyorum. Bu yüzden, ortaya koyduğum tüm ilmi ve fikri çabanın dine gerçek hayatta sahici bir anlam ve değer bulmasıyla ilgili olduğunu belirtmek istiyorum. Durum-değer ayetlerinin tasnifini kendi pratik hayatınızdan hareketle kendinizin de pekâlâ yapabileceğiniz kanaati taşıyorum. Öte yandan, Kur’an Müslümanlığı kavramlaştırılmasına hiç sıcak bakmadığımı, zira İslam dininin temelde Kur’an, Sünnet ve sahabe neslince temsil edilen kurucu ümmet şeklindeki sacayağından oluştuğuna inanıyorum. Kur’an-Sünnet ilişkisini et-tırnak ilişkisi gibi görüyorum. Ancak burada Sünnet derken hadis-rivayet malzemesinden çok daha kapsamlı olarak Hz. Peygamber’in rehberliğini kastediyorum. Bu vesileyle hepimizin İslam ve Müslümanlıkla ilgili köken bağının öncelikle Hz. Peygamber’e iman yani ona itimada dayandığını belirtmek isterim.

Daha Fazla

2 Comments

  • Doğan Erme
    Doğan Erme

    Sn. Öztürk Kur’an Müslümanlığı kavramı veya anlayışını ortaya koyanlar, Kur’an dan ne kadar haberdar? Yoksa yozlaştırma çabalarımı.? Sünnet anlayışınızı Kur’an’a dolayısı ile peygambere dayandırmakla bir çelişki içine girmiyor musunuz? Sahabelere ne kadar güveniyorsunuz? Ümmet Kurucuları olarak tanımladığınızda ayrıştırıcı olmuyor musunuz? İslâm Dininin bütünlüğünü bozan ayrışanları doğrulayıcı olmuyor musunuz? İslâm Dininin herkesi kapsayan tekliğini bütünlüğünü, Kadın Erkek herkes için geçerli Temel İnanç İlkelerini bir sınıfa özgü hale getirmiyor musunuz?
    4 halife ve Aşerei mübeşşirler için ne düşünüyorsunuz?. Bu sorum sahabeler bakış açımın ve değerlendirmemin farklılığı nedeni iledir.

    Cevapla
  • […] MUSTAFA ÖZTÜRK, SORULARI CEVAPLIYOR (5) Kur’an-Sünnet İlişkisi Et ve Tırnak İlişkisi Gibid… […]

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir