Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Kocaoğlu, Neden, Yeniden?

Mevcut İzmir büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu daha önce yerini daha genç birine bırakmak istediğini deklare etmesine rağmen sürpriz bir şekilde yeniden aday olabileceğini açıklayarak bu talebini partisinin genel başkanı Kılıçdaroğlu’na iletti.

Akıllara gelen ilk soru: Aziz Kocaoğlu, niçin, yeniden aday olmak istedi?

Bu suale cevap mahiyetinde pek çok tezvirat yapılabilir ancak iyi niyete yorarak Kocaoğlu’nun partisinin aday göstereceği isme bir tepkisinin tezahür etmiş olabileceğini düşünebiliriz.

Öyleyse ikinci sorumuza geçelim.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde CHP, şimdiki başkan Aziz Kocaoğlu’nun yerine İzmir büyükşehir belediye başkanlığına kimi aday gösterecekti?

İlk akla gelen isim Tunç Soyer.

Peki, Tunç Soyer kim ve Kocaoğlu bu isimden çekiniyor mu?

Tunç Soyer hakkında internette çok geniş malumata ulaşmak mümkün. Biz burada az bilinen bir yönüne dikkat çekelim.

Halen Seferihisar belediye başkanı olan Soyer’in babası Nurettin Soyer 12 Eylül’ün sembol isimlerinden biri. Bu isim 12 Eylül’ün diğer sembol isimleri gibi hep yaptıklarıyla hatırlanıyor.  Emekli hava hâkim albay olarak İzmir’e yerleşmişti ve 98’de orada öldü.

12 Mart 1971 döneminde İzmir sıkıyönetim savcısı olarak görev yaptı. 12 Eylül 1980 döneminde Ankara sıkıyönetim savcısı oldu. MHP, MSP ve DEV-YOL davalarının iddianameleri ondan soruldu.

Mamak askeri cezaevinde yapılan işkencelerden sorumlu tutulan biriydi. Özellikle ülkücü mahkûmlara işkence yapma konusunda uzmanlığı olduğu söyleniyor. Tornavidayla burun bükmek, şişeye oturtmak, vücutta yara açıp tuz basmak, tenasül uzuvlarına elektrik vermek gibi işkenceleri yönettiği yapılanlara ses çıkarmadığı iddia ediliyor.

Kimse babasının yaptıklarının hesabını vermekle mükellef değil elbette. Fakat Nurettin Soyer gibi bir ismi de kimse bu milletten unutmasını beklememeli. Hal böyle iken hangi Ülkücü, Milli Görüşçü ve hatta Dev- Yol geleneğinden gelen sosyalist seçmen Tunç Soyer’e oy verebilir?

Sanırım Aziz Kocaoğlu, o günleri yaşamış tecrübeli ve makul bir isim olduğundan bu ihtimali hesaba katmış olmalı.

Müşfik Kadir

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir