Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

HDP Ortaklığı Partiyi Karıştırdı

31 Mart için adaylar açıklanınca CHP ve İyi Parti’nin HDP’yle gizli ittifakı su yüzüne çıktı. CHP iddialı olduğu İzmir ve Kadıköy ile Sancaktepe’de HDP’ye yakın isimleri aday gösterdi. HDP de İstanbul, İzmir ve Adana’da aday göstermeyeceğini duyurdu. Kılıçdaroğlu’nun “meçhul akıl hocaları”na danışarak hazırladığı listeler CHP’yi karıştırdı.

CHP, İstanbul’un bazı ilçelerinde HDP’ye yakınlığıyla bilinen isimleri aday gösterdi.

CHP MYK’sında İstanbul Sancaktepe’de Özgen Nama’nın adaylığı kesinleşti. Özgen Nama, ‘bataklıkta açan beyaz nilüfere benzettiği’ Selahattin Demirtaş’ın serbest bıkakılması için sık sık çağrı yaptı. CHP’nin Büyükşehir adayı Ekrem İmamoğlu’nun bu ilçe için Alper Yeğin’i desteklediği, ancak genel merkezin Nama’yı tercih ettiği öğrenildi. Yeğin’i destekleyen CHP ilçe yönetimi de toplu olarak istifasını verdi.

HDP’ye yakın ikinci isim ise CHP Kadıköy Belediye Başkan adayı Şerdil Dara Odabaşı oldu. Sosyal medya paylaşımlarında PKK’nın terör eylemlerini ‘ulusal mücadele’ olarak adlandıran Odabaşı, terörü de böyle meşrulaştırdı: “Başbakan Kürt gençlerin zorla dağa kaçırıldığına inanıyorsa biz neyin çözümünü tartışıyoruz 30 senedir onca insan kaçırıldığı için mi dağda.”

6 YIL İSTENMİŞTİ

CHP’nin Avcılar adayı Turan Hançerli’nin de sicili bozuk. Gezi olayları sırasında Berkin Elvan’ı anmak için yapılan yasadışı gösteriye katılan Hançerli hakkında olaydan 2.5 yıl sonra dava açıldı. Hançerli 6 yıl hapis istemiyle yargıç karşısına çıktı.

CHP Ataşehir’de kamuoyunun yakından bildiği bir isim olan Battal İlgezdi’yi aday gösterdi. Belediyeyi 82 milyon TL zarara uğrattığı belgelenen İlgezdi, rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Adı yolsuzlukla anılmasına rağmen İlgezdi CHP yönetimi tarafından yeniden aday gösterildi.

Ülkücüyüm diyen Soyer’e oy vermez

12 Eylül darbesinin sıkıyönetim savcısı ve askeri hakimi Nurettin Soyer’in oğlu Tunç Soyer’in CHP-İYİ Parti ittifakıyla İzmir adaylığı ülkücüleri ayağa kaldırdı. Tunç Soyer’in babası ile aynı zihniyette olduğunu vurgulayan ülkücüler, “Ülkücüyüm diyen bu adama oy vermez” diyor. İdam edilen Mustafa Pehlivanoğlu’nun ağabeyi Oktay Pehlivanlıoğlu, “Şehitlerimize nasıl hesap vereceksiniz?” diye sordu.

İYİ Parti’den Soyer tepkisi

Bir diğer tepki de CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerindeki ortağı İYİ Parti’den geldi. İzmir’de CHP adayını destekleyecek İYİ Parti, Tunç Soyer ismine tepkili. İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, “İzmir iktidar partisinin 17 yıldır hayalinde ve rüyasında olan bir kenttir. Bu bilinçten hareketle, aday tespitlerinde her kesimi kucaklayacak ve aynı zamanda toplumun belirli kesimlerinin de hassasiyetlerini dikkate alarak bir tercihte bulunulması önceliğimiz iken, son CHP PM’de Sayın Soyer’in aday gösterilmesi ile birlikte parti tabanımız ve bazı teşkilatlarımızda tepkiyle karşılanmıştır. Bundan sonraki süreçte Sayın Soyer kendi sorumluluğu alanında ve adaylığında kendi üzerine düşeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Musavvat Dervişoğlu da Soyer ismine karşı çıktıklarını açıklamıştı. İYİ Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal ise HDP’nin 3 büyükşehirden aday çıkarmayıp ittifaka destek olacağını açıklamasının ardından partisinden istifa etti.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir