Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Yeni Askerlik Sistemi

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Kamuoyunun merakla beklediği soruya kulislerden yanıt var mı? İşte tek tip askerlik ve kalıcı bedelli ayrıntıları.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın başkanlığında Milli Savunma Bakanlığı’nda yapılan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in yanı sıra Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcılarının katıldığı toplantıda yeni askerlik sistemi görüşüldü.

Milli Savunma Bakanlığı’nda, Bakan Hulusi Akar’ın başkanlığında yapılan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in yanı sıra kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve diğer yetkililer katıldı.

Söz konusu toplantıda, askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi, ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.

Askerlikte yeni dönem: “Tek tip askerlik” ve “kalıcı bedelli”

Yeni sistemde “tek tip askerliğe” geçilmesi ve “kalıcı bedelli” gelmesi öngörülüyor. Buna göre ordu sistemine geçilinceye dek herkes için öngörülen askerlik hizmetinin sağlanması hedefleniyor. Üzerinde çalışılan yeni sistemde bedelliye ihtiyaç duyulmayacak bir yapının seçenek olarak getirilmesi planlanıyor.

Kamuoyunda yer alan kulis haberlerine göre belirli bir para yatırılarak 2 aylık askerlik yapılması ve böylece gündemden hiç düşmeyen bedelli askerlik tartışmalarının noktalanması hedefleniyor.

Öte yandan 9 aylık tek tip askerlik de yeni sistemin başlıklarından biri olduğu yönünde görüşler bulunuyor. Buna göre vatani hizmetin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması prensibiyle profesyonel ordu sistemine geçiş için bir ön hazırlık yapılacak.

Kritik toplantının ardından Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından bu mesajı paylaştı:

“Bakan Akar’ın Başkanlığında MSB’de yapılan ve Gnkur. Bşk. Org. Yaşar Güler’in yanı sıra Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcılarının katıldığı toplantıda askerlik süresinin kısaltılması dâhil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.”

Bakan Akar’ın Başkanlığında MSB’de yapılan ve Gnkur. Bşk. Org. Yaşar Güler’in yanı sıra Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcılarının katıldığı toplantıda askerlik süresinin kısaltılması dâhil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.https://t.co/wG9pLHcOmx pic.twitter.com/YeYy69lBP4

— Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 6 Aralık 2018

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir