Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

Dünya’da 80 Gazeteci Öldürüldü, 60’ı İse Rehin

Sınır Tanımayan Gazeteciler(RSF) örgütü, 2018 yılında gazetecilere yönelik şiddet ve baskı olaylarına ilişkin raporunu açıkladı. Dünya genelinde 80 gazeteci öldürüldü, 348’i cezaevinde, 60’ı ise rehin.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri General Christophe Deloire, 2018 yılında medya çalışanlarına karşı şiddet, cinayet, tutukluluk, rehin alma ve ortadan kaybolma oranında büyük artış gözlemlendiği açıkladı. Durumun kritik olduğunu kaydetti.

Gazeteci ölümleri geçen yıla göre yüzde 8 artarak 80’e ulaştı. Hayatını kaybeden gazetecilerin yarısından fazlasının ise kasti olarak öldürüldüğü açıklandı. Slovak gazeteci Jan Kuciak ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayeti ise medya düşmanlarının ne kadar ileri gidebileceklerine dair örnek olarak gösterildi.

Gazeteciler için en ölümcül ülke Afganistan oldu. 15 gazetecinin hayatını kaybettiği Afganistan’ı 11 gazeteci ile Suriye takip etti. Topraklarında öldürülen 9 gazeteci ile Meksika, çatışma bölgesi dışındaki en ölümcül ülke olarak ilan edildi.

ABD de 6 gazeteci ile ölümcül ülkeler listesinde yerini aldı. Bu gazetecilerin 5’i Maryland eyaletindeki Annapolis kentinde bulunan ‘Capital’ gazetesine yapılan silahlı bir saldırı sırasında hayatını kaybeden gazeteciler oldu.

Rapora göre dünyadaki 348 tutuklu gazetecinin yarısından fazlası Çin, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye’de bulunuyor. Hapisteki 60 basın mensubuyla ilk sırada yer alan Çin’in gazeteciler için ‘dünyanın en büyük cezaevi’ haline geldiğini bildirildi. Çin’i onu 38 basın mensubuyla Mısır ve 33 basın mensubuyla Türkiye takip etti. Rehin alınan gazetecilerin çoğu ise Ortadoğu ülkeleri Suriye, Irak ve Yemen’de bulunuyor.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir