Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

Cumhur İttifakı’na Seçim Uyarıları

1) Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon…
Bu on iki Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ile…
Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat illerinin içinde bulunduğu otuz ilin belediye başkanlıklarını…
Cumhur İttifakı’nın kazanması mutlak görünmektedir.
Bu büyükşehirlerde ve illerde, milli çizgide olmanın idrakiyle, Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler kendi aralarında güzel ve nezih bir seçim yarışına girebilirler.

2) Kırk iki belediye başkanlığının dışında kalan on sekizi büyükşehir, yirmi biri il belediyesi olmak üzere, toplam otuz dokuz ilde Cumhur İttifakı tek adayla seçime girmek zorundadır.
Aksi halde hiç beklenilmeyen illerde ve büyük şehirlerde seçim kayıpları ile karşılaşmak büyük ihtimal dahilindedir.
Cumhur İttifakı tek adayla seçime girdiği takdirde:
Bursa, Denizli, İstanbul, Manisa büyükşehir belediye başkanlıkları ile Bilecik, Burdur, Giresun, Yalova, Zonguldak il belediye başkanlıklarını kazanması kolay gibi görünmektedir.
Cumhur İttifakı büyükşehir belediye başkanlıklarında anlaşma yaparken illeri ihmal edecek olursa, illerde beklenmedik kayıplar olabilir.
Ya da diplomasız arifler devreye girer ve Cumhur İttifakının yapılmadığı illerde gerek duyulan ittifakı kendi aralarında/tabanda yaparlar.
Eğer bu iki grup büyükşehir ve il belediye başkanlıklarında kayıp verilmezse, on altısı büyükşehir ve otuz beşi il belediyesi olmak üzere toplam elli bir büyük şehir ve il belediye başkanlığı Cumhur İttifakı tarafından kazanılmış olacaktır.

3) Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında en ciddi seçim yarışı yedisi büyükşehir olmak üzere on üç ilde olacaktır.
Cumhur İttifakının tek adayla seçime girse bile kazanması zor olan iller şunlardır:
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Eskişehir, Hatay büyükşehir belediye başkanlıkları ile Ardahan, Artvin, Bitlis, Çanakkale, Muş, Sinop il belediye başkanlıkları…
Bu büyük şehirlerde ve illerde belediye başkanlıklarını kazandıracak olan partiler değil, seçmenin önüne çıkan adaylar olacaktır.
Gerek Cumhur İttifakı gerekse Millet İttifakı bu on üç ilde belediye başkan adaylarını seçerken çok özen göstermek zorundadır.

4) Cumhur İttifakı’nın tek adayla seçime girse bile kazanması çok zor olan iller:
Mersin büyükşehir belediye başkanlığı ile Ağrı, Iğdır, Kars, Kırklareli, Siirt il belediye başkanlıkları…

5) Cumhur İttifakı’nın seçime tek adayla girse bile altısı büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere toplam on bir ilin belediye başkanlığını kazanması neredeyse imkansız görünmektedir.
Bunlar Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Van büyük şehir belediye başkanlıkları ile Batman, Edirne, Hakkari, Şırnak, Tunceli il belediye başkanlıklarıdır.
Cumhur İttifakının bu illerde yapacağı iş, seçmenin önüne iyi aday koyarak geleceğe yatırım yapmak olmalıdır.

Seyit Mehmet Şen

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir