Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Mart 29, 2024

Bir Burjuva Sosyalisti Simon Bolivar

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinin ardından önce Paraguay’a sonra da Venezüella’ya gitti. Başkent Karakaş’ta ülkenin milli kahramanı Simon Bolivar’ın anıt mezarını da ziyaret etti. Peki, Simon Bolivar kimdir ve Venezüella için önemi nedir?

Simon Bolivar 24 Temmuz 1783’te Karakaş, Venezuela’da dünyaya gelmiştir. Babasını iki, annesini sekiz yaşında kaybeder. “anne diyebileceğim tek kadın” dediği Hipolita, zenci bir köledir.

1801’de İspanya’da askeri akademiye katılır. 1807’de geri dönüp, Venezuela’nın bağımsızlığı adına yapılan 1810 kalkışmasına katılır. 1812’de İspanyol ordusuyla yaptığı savaşı kaybeder ve ertesi yıl yaptığının hainlik olduğunu resmi şekilde kabul ettikten sonra affedilir ve Kolombiya’ya sürgüne gider. Bolivar burada da uslu durmaz. 1814’te Kolombiya’nın şimdiki başkenti Bogota’yı ele geçirip, bağımsızlık ilan eder. Fakat İspanyol krallık ordusuna yine yenilerek önce Jamaika’ya ardından da Haiti’ye kaçar. Beyaz Fransız sömürgecileri ülkesinden kovarak dünyanın ilk başarılı köle isyanını gerçekleştiren, siyahî Alexandra Petion’ın da desteğiyle 1817’de tekrar Venezuela’ya saldırır. Bu sefer Angostura’da şimdiki adıyla Cludad Bolivar’da tutunmayı başarır ve 1819’da batıya yani Kolombiya’ya doğru genişleyerek gücünü arttırır. 1821’de Karakaş’ı alarak günümüz Kolombiya, Panama, Venezuela, Ekvator ve Peru’sunu kapsayan Büyük Kolombiya’yı kurar. 1825’te yukarı Peru Meclisi ülkenin adını Bolivya olarak değiştirir. Bolivar yaşarken ismi bir ülkeye verilen az sayıda kişiden bir haline gelip efsaneleşmiştir. Ancak kurduğu ülkenin yönetimi umduğu kadar kolay olmamış ve Büyük Kolombiya parçalanmıştır.

Birlik için güçlü merkeziyetçilik ve tek adamlığı benimser, ittifak kurduğu diğer aristokrasi güçleri ise bu düşünceden memnuniyetsizliklerini isyan çıkararak gösterirler. 1828’de suikast girişiminden kurtulur. 1830’da ülkenin üçe bölünmesini kabul etmek zorunda kalır. Aynı yıl tüberkülozdan ya da aşırı üzüntüden hayatını kaybetmiştir.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir