Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Alpaslan Türkeş İle Berham Salih Arasındaki İlişki

ABD işgalinin gerçekleştiği 2003 yılından itibaren oluşan konsensüse göre, Irak’ta cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere, başbakanlık Şiîlere, meclis başkanlığı ise Sünnîlere tahsis edildi. Bu mutabakat geleneği o tarihten bugüne bozulmadı. Iraklı Kürt siyasetçi, Berhem Ahmed Salih, Irak’ın 4’üncü cumhurbaşkanı oldu.
Irak Cumhurbaşkanı hem Kürt hem İngiliz vatandaşı oluyor! Berham Salih’in görevi devraldığı eski Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un da göreve geldikten kısa süre sonra İngiliz vatandaşlığından ayrıldığı açıklanmıştı. Fuat Masum’un, Baas rejimi döneminde seyahat edebilmek için İngiltere’den aldığı pasaport ve vatandaşlık kimliğini iade ettiği belirtilmişti.
Fuad Masum, Çetin Altan ile akrabaydı… Fuad Masum’un solcu Çetin Altan ailesi üzerinden bir Türkiye bağlantısı olduğu biliniyor. 1978 yılında İstanbul’a gelen Fuat Masum, bir buçuk ay İstanbul’da kalmış, yıllar önce ailesinin izini kaybettiği teyzesiyle görüşmeye gelmişti. Fuad Masum, Çetin Altan’ın eşi Kerime Altan’ın yeğeniydi.
Behram Salih, İngiliz vatandaşı…
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski başbakanı ve Irak Federal hükümetinin eski bir başbakan yardımcısı. 2 Ekim 2018 tarihinden beri Irak Cumhurbaşkanı.

Irak’ın Süleymaniye kentinde 1960 yılında doğan ve lise eğitimini burada tamamlayan Berham Salih, İngiltere’ye giderek Cardiff Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1983’te mezun oldu.
Liverpool Üniversitesi’nde genel mühendislik üzerine doktorasını tamamlayan Salih, bir dönem Avrupa’daki özel şirketlerde danışman mühendis olarak çalışmıştı.
KYB ile İngiltere’ye gitmeden önce temas kuran Salih, 80’lerin başından 1992’ye kadar KYB’nin Londra sorumlusuydu.
Saddam Hüseyin döneminde aktif muhalefette yer alan Salih, iki kez tutuklanmış ve işkence görmüştü.
Saddam rejiminin baskıları sebebiyle Avrupa’ya kaçmıştı.
1992’den itibaren ABD’ye yerleşmiş ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin temsilcisi olmuştu.

Irak Anayasasının 18. maddesinin 4. fıkrasında “Irak Cumhuriyeti’nde üst düzey görevlerde bulunanların, Irak dışında başka ülke vatandaşı olmamaları gerektiği…” kesin bir dille ifade edildiğinden Cumhurbaşkanı Salih, Irak Anayasasındaki ilgili maddeyi göz önünde bulundurarak İngiliz vatandaşlığından yasal olarak feragat etti.
Eski rejime (Saddam Hüseyin) muhalefeti sırasında verdiği vatandaşlıktan dolayı İngiltere’ye teşekkür etti.
Behram Salih Amerika’da…

1992’de Londra’dan ayrılan Salih, Kuzey Irak’ta, Talabani ile görüştü.
Örgütün Avrupa ve Amerika’da takip edeceği yol haritasını konuştular.
Salih, aynı yıl KYB’nin Başkanlık Konseyi Üyesi seçildi ve KYB’nin kurucu lideri ve Celal Talabani’nin isteği üzerine partisinin Washington Temsilciliği görevine başladı.
ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden önce Irak’a döndü.

Behram Salih ve Türkiye

Arapça, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe bilen Dr. Behram Salih, Türk devlet birimlerinin yakinen tanıdığı bir isim.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimindeki görevleri nedeniyle bir ayağı Ankara’da olan Kürt kökenli politikacının Türkiye ile farklı bağlantıları var.
Yeniçağ Gazetesi’nden Arslan Tekin’in yazdığına göre, MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’le 1993’te ABD’de görüşmüştü.
Alpaslan Türkeş ve Behram Salih, Türkçe konuştular ve anlaştılar!

Alpaslan Türkeş, 22-29 Şubat 1993 tarihleri arasında ABD’de temaslarda bulunduğu günlerde Washington Sheraton Carlton Oteli’nde bazı görüşmeler gerçekleştirmişti.
Barzanî ve Talabani kanadının dâhil olduğu Irak Kürt Cephesi’nin Washington temsilcisi Dr. Behram Salih, 26 Şubat 1993 Cuma günü, Türkeş’i kaldığı Washington Sheraton Carlton Oteli’nde ziyaret etmişti.
Türkeş, elbette bu görüşmede yalnız değildi.

Kendisine Rıza Müftüoğlu refakat ediyordu.

Bu ikili arasında CIA’nın Türk Casusu Ruzi Nazar, arabuluculuk üstlenmişti..

Milliyetçi Cephe’nin topyekûn karşı olduğu Kuzey Irak Kürt yapılanmasıyla irtibata geçmesi, şeytanın aklına gelmeyenin Türkler’in aklına geldiğini hatırlatsa da bu görüşmenin CIA patentli olduğu söylenebilir.

Çünkü Ruzi Nazar’ın yardımcısı, 12 Eylül 1980 darbesinde “MHP’nin Pravdası” olarak bilinen Hergün Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü, bugünkü popüler söylemle “Genel Yayın Yönetmeni” Enver Altaylı’ydı.

Irak Kürt Cephesi’nin Washington temsilcisi Dr. Behram Salih, MHP Genel Başkanı merhum Türkeş’e; Türkçe konuşabildiğini, sık sık Türkiye’ye gelip gittiğini, Süleymaniye ve Kerkük’te pek çok Türk arkadaşının olduğunu, zaten Kuzey Irak’ta Türkmenler ve Kürtlerin birbirlerinin dillerini çok rahat, bir şekilde öğrenip konuştuklarını söylemişti.
Rıza Müftüoğlu, yıllar sonra 23 Şubat 1993 tarihli ilk gezinin amacını, “Kötü imajın silinmesi” olarak açıklamıştı.

Müftüoğlu; “MHP ve Başbuğ hakkında dünyada kötü bir imaj oluşmuştu. 12 Eylül’den sonra Avrupa’da çoğu ülkeye girişi yasaklanmıştı. Bu imajı silmek için önce ABD hedef alındı. Parti ve liderinin demokrat olduğu anlatılacaktı.” demişti.

Amerikalılar, Türkeş’i yakından tanıyordu…

Oysa Amerikalılar rahmetli Türkeş’i zaten yakından tanıyordu.
1948’de Genel Kurmay tarafından açılan sınavları kazanarak Amerika’ya gönderilen ve iki yıl süresince Amerikan Harp Akademisi’nde eğitim gören Türkeş; mezuniyetinin ardından 1955’de Kurmay Binbaşılığa terfi etmişti.
Alparslan Türkeş, Washington’da bulunan NATO Daimi Komitesinde Türk Genelkurmayı’nın temsil heyeti üyeliğine tayin edilmiş, 1957 yılının sonuna kadar buradaki görevini sürdürürken bir yandan da University of America’da uluslararası ekonomi eğitimi almıştı.

1959 yılında Almanya’da bulunan Atom ve Nükleer Okulu’na gönderilen Türkeş, eğitimini tamamladıktan sonra albaylığa yükselerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na NATO şube müdürü olarak atanmıştı.

Behram Salih, Türkeş’le görüştü hızla yükseldi…
Salih, 2001-2004 yıllarında Süleymaniye’de KYB tarafından kurulan idarede başbakanlık makamına denk gelen bir göreve atandı.
Salih, Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Bağdat’ta İyad Allavi’nin başbakanlığında kurulan geçici hükümette de bir yıl Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.
2006’da Süleymaniye Amerikan Üniversitesi’ni kurdu.
Salih, halen söz konusu üniversitenin Yönetim Kurulu Başkanı.
Berhem Salih, Nuri el-Maliki’nin başbakanlığı döneminde ise 2006-2009 yıllarında yine KYB üzerinden Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.
Bağdat’ta yaklaşık 5 yıl ikamet eden Salih, 2009’dan itibaren 2 yıl süreyle IKBY Başbakanı oldu, 2011’de ise yerini mevcut Başbakan Neçirvan Barzani’ye bıraktı.
Salih, Talabani’nin doğrudan desteği ve seçimlere girmeden KYB’nin 2’nci Genel Sekreteri olarak atandı. Partinin kurucusu ve lideri Talabani’nin 2012 yılında hastalanmasıyla parti içindeki güç dengesi de değişti.
Talabani ailesiyle liderlik mücadelesine giren Salih, 2014’te KYB’nin Irak Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koydu, ancak parti, onun yerine Fuad Masum’u seçti.
Uzun yıllar ABD’de yaşayan Salih, Amerikan yönetiminin desteğine sahip.
Siyasi gözlemciler tarafından “pragmatik bir politikacı” olarak tanımlanıyor.

Kıssadan hisse Arif olan anlar…

Bir gün, bir kuş uçarken soğuktan donar ve yere düşer, o sırada bir inek kuşun üstüne tezeğini bırakır.
Kuş tam küfür edecekken tezeğin sıcaklığıyla ısınır ama bu kez de tezeğin içinde havasızlıktan öleceği sırada bir kedi kuşu tezeğin içinden çıkarır..
Kuş tam teşekkür edecekken, kedi kuşu yer..
Yani neymiş!
Her üstüne tezek bırakanı düşmanın sanma, seni her tezekten kurtaranı dostun sanma, tezeğin içindeysen sesini çıkarma..

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir