Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

ABD, Suriye’den Sonra Afganistan’dan Da Çekiliyor

ABD’nin Afganistan’daki askeri birliklerini önemli ölçüde azaltacağı öne sürüldü.

İsmi verilmeyen ABD yetkililerine dayandırılan haberlere göre ABD Afganistan’dan önemli miktarda askerini geri çekecek.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık 7 bin Amerikan askerini Afganistan’dan çekmeyi planlıyor. Söz konusu Amerikan askerlerinin aylar içerisinde ABD’ye geri döneceği belirtiliyor.

Göreve gelmeden önce Donald Trump birçok kez Afganistan’dan çekilmeye yönelik görüşünü beyan etmişti. Ancak Trump göreve geldikten sonra onun yönetiminde ABD Afganistan’da daha saldırgan bir politika izlemeye başlamış, ülkede Taliban etkinliği buna rağmen hızla tırmanmaya devam etmişti.

ABD’nin Afganistan’dan birliklerini çekeceği iddiası henüz yetkililerce doğrulanmadı.

Afganistan’da yaklaşık 14 bin Amerikan askeri bulunuyor. Ülkeden geri çekileceği öne sürülen ABD askerleri toplam miktarın yarısı.

ABD geçtiğimiz gün Suriye’nin kuzeyinde YPG kontrolündeki bölgelerden tamamen çekilme kararı almıştı. Ani bir politika değişikliği olarak görülen karar neticesinde ABD bölgeyi terk etmeye başlamıştı. ABD Savunma Bakanı Mattis’in Suriye ve Afganistan’dan çekilme kararlarının ardından istifa etmesi, bu politika değişikliklerinin bir yansıması olarak yorumlandı.

Afganistan’da 18. yılına giren savaşta ABD’nin askeri ve siyasi hamlelerine rağmen Taliban etkinliği son bulmuş değil. Ülkede 2001’deki ABD müdahalesi öncesindeki durumundan daha etkin hale gelen hareket ile ABD arasında bir süredir uzlaşı görüşmeleri yürütülüyordu. Taliban uzlaşı için ilk olarak ABD askerlerinin Afganistan’dan tamamen çekilmesini şart koşuyordu.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir