Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Paris Zirvesi Avrupa’da Yükselen Milliyetçiliği Vatanseverliğe İhanetle Eş Tuttu!

Yaklaşık dokuz milyon asker ve altı milyonu aşkın sivil yaşamını yitirdiği 1914-1918 yılları arasında süren Birinci Paylaşım Savaşı (Dünya Savaşı), 11 Kasım 1918’de Fransa’da, ateşkes ilan edildiğini duyurmak amacıyla çanların çalınmasıyla sona ermişti.

Dünya liderleri Paris’te toplandı

Dünya liderleri, 1. Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıldönümünü Paris’te düzenlenen törenlerle andı. Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin yüzüncü yıl dönümünde Avrupa ile ABD arasındaki ilişkilerin eskisi gibi olmadığının bir kez daha gözler önüne serildi. Yükselmekte olan Avrupa milliyetçiliğinin barışı tehdit ettiğine dikkat  çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Paris’teydi

Paris’teki Zafer Takı’nın altında düzenlenen törene katılan 70 kadar dünya lideri arasında ABD Başkanı Donald Trump, Rusya lideri Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vardı. Trump’ın, Putin ve diğer dünya liderleriyle Washington’ın çıkacağını açıkladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), Suriye, Suudi Arabistan ve Kuzey Kore’yi konuştuğunu Beyaz Saray sözcüleri açıkladı.

Göstericiler Trump’ı yuhaladı

Avrupalı liderlerin Trump’ın tozunu aldığı, anma törenleri kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ı taşıyan konvoya yönelik bir protesto gerçekleştirildi. Paris’teki sendikaların desteğiyle organize edilen protesto gösterisinde ABD Başkanı Trump, Orta Doğu ve Afrika’daki ülkelerde sorun çıkarmak ve silah satarak birçok ülkenin huzurunu bozmakla itham edildi. Filistin sorununun çözümlenmesine ABD’nin engel olduğunu, İsrail’e destek verdiğini belirten göstericiler, Yemen’e silah satışının durdurulması, Suriye’de katliamların durdurulması isteminde bulundu.

Karizmaları çizik iki lider Merkel ve Macron

Birinci Dünya Savaşı’nın Fransa’da sona erişinin yıldönümü törenlerinde başrolü yara almış iki lider paylaştı. Bu nedenle bozacının şahidinin şıracı denilebilir. Bir yanda gücünü kaybetmekte olan bir Başbakan Merkel, diğer yanda icraatının doğruluğuna halkını ikna edemeyen bir Cumhurbaşkanı Macron. Argo tabirle her iki liderinde karizması yerlerde. Her ne kadar Almanya ve Fransa arasındaki sorunlar sözde Birinci Dünya Savaşında ve sonrasında İkinci Dünya Savaşında çözülmüş olsa da rekabet devam ediyor, kavimler savaşı devam ediyor. Sırada kadim kavimlerin göçü var. Günümüz Almanya ile Fransa arasındaki ilişkiler de Angela Merkel ile Emmanuel Macron gibi zayıflamış bulunuyor. Paris’te kameralara sergilenen üzerinde çalışılmış uyumlu manzaranın bu gerçeğin üstünü örtmeye yetmediği söylenebilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Paris zirvesinde milliyetçiliğe verdi veriştirdi

Katolik olduğu kadar sosyal liberal görüşleriyle tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ev sahibi olarak törende yaptığı konuşmada, dünya liderlerine milliyetçiliği reddetmeleri çağrısında bulundu. Paris’te I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü sırasında Avrupalı liderlerin milliyetçilik karşıtı mesajlar vermesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığı’ yönünde yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da arasında olduğu dünya liderlerinin katıldığı törende ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaptığı konuşmada, dünya liderlerine milliyetçiliği reddetmeleri çağrısında bulundu. Milliyetçiliği “vatanseverliğe ihanet” diye tanımlayan Macron, “‘Bizim çıkarlarımız önce gelir ve diğerlerine aldırmayız’ diyerek, bir ulusun en değerli şeyini söküp atıyorsunuz, ahlaki değerlerini” dedi. Macron’un bu sözleri, “Önce Amerika” politikasını şiar olarak benimseyen Trump’a karşı olarak algılandı.

Macron içeriden biri ve Avrupalılar için doğru söylüyor

Macron Avrupalı bir lider ve Avrupa tarihini de çok iyi bildiği kesin. İslam ülkelerine çullanan hatta bırakın Müslüman olmayı Hristiyan Bizans’ın başkenti İstanbul’u dahi yakıp yıkıp yağmalayan Avrupalı ulusları yakından tanıyor, vandallıklarını çok iyi biliyor. 30 yıl sürdüğü için “Otuz Yıl savaşları” olarak anılan Habsburglarla Borbonlar arasındaki Protestan-Katolik dini çatışmasının Avrupa’da yol açtığı felaketlerden haberdar. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının Avrupa’ya verdiği zararı göz önünde bulunduruyor.

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc32

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir