Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Mart 28, 2024

Obama’dan Trump’a Göçmen Eleştirisi

ABD’de 6 Kasım Salı günü yapılacak Kongre ara seçimleri için nefesler tutuldu. Başkanlığı bıraktıktan sonra bir süre siyasetten uzak kalan Obama, Trump’ı ‘yalan söylemek’, ‘korku tellalığı yapmak’ ve ‘siyasi şov’la suçladı.

Barack Obama, “Bu siyasi karanlığın ardından, tüm ülkede halkın büyük uyanışını görüyorum” diyerek seçmen tabanını ateşlemeye çalışıyor. Önceki gün Miami’de yaptığı konuşmada, Trump’ın Anayasa’yı ele alma biçimi ve temel nezaket kurallarına uymaması nedeniyle muhafazakâr seçmeni bile rahatsız etmesi gerektiğini savunan Obama, “Burada müşfik olan samimi muhafazakârların da olduğunu biliyorum, ama sınırda göçmen çocuklarını annelerinin kucaklarından koparıp almanın müşfik bir tarafı yok” diyerek Trump’ın göçmen politikasını eleştirdi. Obama, göçmenlere karşı sınıra askerlerin sevk edilmesini de ‘siyasi bir oyun’ olarak niteledi.

44 kenti kapsayan bir seçim turunu sürdüren Başkan Trump, olumlu ekonomik göstergeler ve Orta Amerika’dan ABD’ye doğru yürüyen göçmenlerle korku salarak seçmeni etkilemeye çalışıyor. Sayım bürosunun verilerine göre Trump daha çok beyaz, eğitim düzeyi düşük ve alt gelir grubunun oluşturduğu yerleşimlere gitmeyi tercih etti. Bu grup, 2016’ta büyük ölçüde Trump’a oy veren kesim. Obama’nın sağlık hizmetleri, basın özgürlüğü ve küresel ticaret konusunda taahhütlerini yerine getiremediğini savunan Trump, “Yalan üzerine yalan, yerine getirilmeyen taahhütler, yaptığı işte bu” diyerek Obama’ya yanıt verdi.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir