Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

İslam Düşünce Enstitüsü Faaliyete Başlıyor

MEHMET GÖRMEZ’DEN ÖNEMLİ GİRİŞİM

Diyanet İşleti Başkanlığı görevinden ilmi çalışmalara ağırlık vermek amacıyla ayrılan Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Düşünce Enstitüsü adıyla faaliyet gösterecek bir akademinin başkanı oldu. Uzun zamandır katıldığı toplantı ve konferanslarla adından söz ettiren Mehmet Görmez, İslam Düşünce Enstitüsü ile alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenleri bir araya getirecek.

İDE’nin faaliyet alanları internet sitesinde şöyle duyuruldu:

İslâm Düşünce Enstitüsü [İDE] faaliyetlerine başlıyor!
12.02.2018 tarihinde kurulan İslam Düşünce Enstitüsü (İDE), 2018-2019 güz dönemiyle birlikte; araştırma, seminer, konferans ve eğitim – öğretim programlarına başlıyor.

İDE, çalışmalarını Araştırma ve Akademi sahalarında yürütecektir:

İDE ARAŞTIRMA

İDE Araştırma merkezinin amacı ‘İslam Düşüncesinde Metodoloji’, ‘İslâmî İlimlerde Usûl ve Makâsıd’ ile ‘Ahlak ve Estetik’ alanlarında yüksek ilmî araştırmalar yapmak ve bu araştırmaların neticesinde ürettiği uluslararası referans değeri olan akademik metinleri, Türkiye ve İslam dünyasındaki muhtelif ilim merkezleriyle farklı dillerde paylaşmaktır. İDE, bu çalışmalar yoluyla insana, eşyaya, kâinata, varlığa bütüncül bir bakış açısının oluşmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

İDE AKADEMİ

İDE Akademi, İslam Düşünce Enstitüsü’nün lisansüstü seviyede düzenlemiş olduğu bir yüksek ihtisas programıdır. İDE Akademi’nin amacı ise ‘İslam Düşüncesinde Metodoloji’, ‘İslâmi İlimlerde Usûl ve Makâsıd’ ile ‘Ahlak ve Estetik’ alanlarında uzmanlaşmış araştırmacılar yetişmesine katkıda bulunarak üretilen akademik bilginin niteliğini arttırmak, bu alanlarla ilgili ana kaynaklara ulaşacak imkânlar sunmak, katılımcıların bilgi düzeylerinin artması yanında anlama, yorumlama, akademik metinler üretme becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktır.

İDE Akademi, ilahiyat ve sosyal bilimler alanlarında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere yöneliktir. Katılımcılar, dersleri takip etmenin yanında İDE kütüphanesini, çalışma ve okuma salonlarını kullanabilecekleri gibi yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları ile ilgili olarak İDE bünyesinde uzman hocaların rehberliğinden faydalanma imkânı da bulacaklardır.

İDE Akademi programının süresi iki yıl olup derslere devam mecburiyeti bulunmaktadır. Kontenjan sınırlı olduğu için, katılımcıların seçimi başvuru yapanlar arasından mülakât usûlü ile gerçekleştirilecektir.

İDE SEMİNERLER

İDE haftalık mutat seminerler düzenleyecektir. Bu seminerler, ilgi duyan herkese açık olacaktır. Seminerler, Enstitü’nün kuruluş gayesini oluşturan konularla sınırlı olacaktır.

İDE KONFERANSLAR

İDE ulusal ve uluslararası düzeyde konferanslara ev sahipliği yapacaktır. Konferanslar da seminer programları gibi Enstitü’nün kuruluş gayesini oluşturan konularla sınırlı olacaktır.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir