Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

Erdoğan, Bin Selman İle Görüşecek mi?

Kalın, Görüşme İhtimalinden Bahsetti

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu G20 ülkelerini oluşturuyor.

Kimler Katılacak?

Kasım ayının son günlerindeArjantin’in Buenos Aires  kentinde yapılacak G20zirvesine   ABD’yi temsilen Donald Trump, Arjantin’i temsilen Mauricio Macri, Avustralya’yı temsilen Malcolm Turnbull, Birleşik Krallık’ı temsilen Therese May, Brezilya’yı temsilen Michel Temer, Çin’i temsilen Şi Cinping, Endonezya’yı temsilen Joko Widodo,Fransa’yı temsilen Emmanuel Macron, Güney Afrika’yı temsilen Jacob Zurna, Güney Kore’yi temsilen Hwang Kyo-ahn, Hingistan’ı temsilen Narendra Modi, İtalya’yı temsilen Paolo Gentiloni, Japonya’yı temsilen Shinzo Abe, Kanada’yı temsilen Justin Trudeau, Meksika’yı temsilen Enrique Pena Nieto, Rusya’yı temsilen Vladimir Putin, Suudi Arabistan’ı temsilen Selman bin Abdülaziz Kral ve Türkiye’yi temsilen Recep Tayyip Erdoğan katılım sağlayacak.Zirveye Avrupa Birliği adına katılım sağlayacak iki isim bulunuyor. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Cleude Juncker yer alacak.

G-20’ye davet edilen konuklar arasında ise 2017 Afrika Birliği dönem başkanı Alpha Conde, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc yer alıyor.

G20’ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor. İspanya, İsviçre, Norveç, İran, Tayvan ve Venezüella ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20’de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20’de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

Kalın: Erdoğan veliaht prensle görüşebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta yapılacak G20 zirvesi sırasında, Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Veliaht Prens bin Selman’la ilk kez yüz yüze görüşebileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Arjantin’de gelecek hafta yapılacak G20 zirvesinde görüşebileceği belirtildi. Olası görüşme için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Programa bakıyoruz, böyle bir şey olabilir” dedi.

Eğer gerçekleşirse, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Erdoğan’ın Suudi Prensle ilk yüz yüze görüşmesi olarak kayıtlara geçecek. Erdoğan ve bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması çabaları çerçevesinde geçtiğimiz ay bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında ilişkiler, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından gerilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cinayetle ilgili Veliaht Prense açık bir şekilde suçlamada bulunmamış, ancak “Kaşıkçı’nın katledilmesi emri, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldi” açıklamasını yapmıştı.

Cinayete ilişkin elindeki ses kayıtlarını Batılı ülkelerle paylaşan Türkiye’de başsavcılık, evlenmek için gerekli belgeleri almak üzere başkonsolosluk binasına giren Kaşıkçı’nın daha önceden yapılan planlama doğrultusunda boğularak öldürüldüğünü açıklamıştı. Cesedinin parçalanarak yok edildiği tespit edilmişti.

CIA’in Kaşıkçı olayına ilişkin hazırladığı raporunda da cinayet emrinin Veliaht Prens’ten geldiği sonucuna yer verildiği öne sürülmüştü. Soruşturma kapsamında 21 kişiyi gözaltına alan Suudi yetkililer, beş kişi için idam cezası istemişti.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir