Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 23, 2024

Adana Gözden Çıkarıldı mı!

Son günlerde sık duymaya başladığımız bir cümle zihinlerin bulanmasına neden oluyor. Adana Gözden Çıkarıldı mı? Ak Partinin Adana Büyükşehir Adayını açıklamadığı her geçen gün bu konudaki tereddütlerin artmasına neden oluyor. Adana’nın ve Türkiye’nin en büyük sorunu tabanın sesinin bir türlü siyasetin tepe yönetimine ulaşamaması durumudur.

Bu konuda özelde siz değerli okuyucularımızın genelde ise Adanalı hemşerilerimizin sesi olma konusunda yazmaya devam edeceğim. Adana son kırk yıldır neredeyse bir adım ileri gitmedi diyebiliriz. Göstermelik yapılan işleri hizmetten sayamayız. Her ne kadar önceki belediye başkanı ve mevcut belediye başkanı bunu kabul etmese de tablo ortada. Adana Türkiye’nin 4. Büyük kenti iken bugün malumunuz en iyi tablolar da bile 8. sırada.

Hani diyor ya; Söze gerek yok her şey ortada diye! Kaldırım, refüj düzenleme çalışmaları ve kanal üzerine atılan bir kemer köprü “Büyük Dev Proje” olarak billboardlarda yer alabiliyor. Yine “Gondollar Şehri Adana” gibiVe daha acısı bir Allah’ın kulu çıkıp siz bu halk ile dalga mı geçiyorsunuz! Diye sormuyor. Ya da kimse bu konuları kaleme almıyor. Yoksa “Korkuyor mu”?

Evet resmen Adana insanının duyguları alaşağı ediliyor. Adana ili dışına çıkan herkes, Büyükşehir kavramının ve şehirleşmenin ne demek olduğunu biliyor. Adana Belediyecilik kavramı ile kırk senedir tanışamadı, acaba bunun sebebi nedendir? Bu sorular cevabı bilinen ve konuşulması gereken konular.

Bizim derdimiz şu parti veya bu belediye başkanı değil. Kimse ile bir alıp veremediğimiz yok. Ancak Adana ve Adana insanı bu kadar hizmetten mahrum bırakılmayı hak etmiyor. Bu hususta sadece Ak Parti değil, diğer siyasi partilerin il teşkilatları ve genel merkez yönetimleri de aynı derecede sorumlu.

Seçime sadece 4 ay, yani 120 gün kaldı.Ne acıdır ki Ak Parti dışında muhalefet partilerinin de henüz büyükşehir belediye başkan adayları açıklanmadı. İlginç değil mi. Mevcut belediye başkanı bir önceki seçimde olduğu gibi yine adaylığını en erken açıklayan isim oldu.

Ana Muhalefet Partisi Chp’nin il yönetiminden hiçbir ses veya işaret yok. Mevcut ilçe belediye başkanları dahi aday adaylığını açıklama konusunda adeta ürkek bir tavır sergiliyor. İyi Parti deseniz belli ki bir yerlerden işaret bekliyorlar. Millet İttifakı diyeceğim ama sanmıyorum. Keza Millet İttifakı ile hareket edilecek olsa çoktan adaylarını belirlemiş olmaları gerekirdi.

Bu seçimde Adana’da kilit parti olabilecek Hdp dahi adayını henüz açıklamadığına göre, onlarda İyi Parti gibi bir yerden işaret bekliyor sanki. Veya Millet İttifakından haber bekliyorlar denilebilir.

Adana’da herkes nefesini tutmuş, Ak Partinin adayının açıklanmasını bekliyor. Ve son günlerde tekrardan Cumhur İttifakının harekete geçmesiyle birlikte Adana yine gündemde önemli bir şekilde yer tutmaya başladı. Mhp’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday göstermeyerek Ak Partiyi destekleme kararı, gözleri Mhp’nin güçlü olduğu illere çevirdi.

Buradan hareket ile Ak Parti belli ki Manisa, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere Mhp’nin güçlü olduğu illerde Mhp’li adayları destekleyecek. Bu durum Cumhur İttifakının ruhuna ve stratejisine gayet uygun bir hamle olacaktır.

Ancak Adana’nın durumu bu örnek verdiğimiz illerden farklı bir özellik taşımaktadır. Keza Adana son seçimlerde de görüldüğü üzere İyi Parti’nin aldığı oylar ile Mhp’yi 5. Parti konumuna getirmiştir. Bu durumda Adana’da Mhp adayının seçimi kesin kazanacağı iddiası pek mantıklı görülmemektedir.

Geride kalan 5 yılda hizmet üretememiş bir başkana, Cumhur İttifakının adayı olduğu takdirde Ak Parti tabanının ciddi bir kesiminin destek vermeyeceğini hepimiz pekala biliyoruz. Ancak bu durumda Cumhur İttifakı için orta bir yol bulunabilir. Ak Partinin şu anda iddialı diyebileceğimiz 3 başkan aday adayı olan, Fatma Güldemet SARI, Mahmut TEZCAN ve Mustafa KEBUDE bu tanıma uygun isimlerdir.

Ak Parti’nin bu adaylar arasından ittifak yapısına en uygun olan adayı tercih etmek sureti ile Adana’da Büyükşehir’i yüksek bir oy oranı ile kazanması işten bile değildir. Geçtiğimiz cumartesi Ak Partide 40 ilin belediye başkanlığının açıklanmasının ardından 3 büyükşehir başta olmak üzere, diğer büyükşehirlerin başkan adaylarının yarın açıklanacağı söyleniyor.

İlk defa Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayının açıklanması bu denli önem kazanmış durumda. Adana’lı nefesini tutmuş yarın açıklanacak başkan adayları arasında Adana adayını da görmek istiyor. Belki de Adana adayı, kamuoyuna yarın da açıklanmayabilir. Bizler geç olsun ama güç olmasın diyoruz.

Şehrimiz Hakkında hayırlısı ne ise o olsun diyoruz.

Selam ve dua ile…

Korkut Daban

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir