Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 25, 2024

Suudiler Köşeye Sıkıştı, İran Durumdan Memnun

Kaşıkçı cinayetini İran’ı memnun etti. Suudi Arabistan ile pek çok alanda rekabet halinde olan İran, Suudi yönetiminin köşeye sıkışmasından oldukça memnun gözüküyor.

Tahran’da akademik çalışmalarını yürüten Abdullah Sayın’a göre (@saynabdullah) İran medyasında İran medyasında öne çıkan başlıklar şöyle:

1- İran Kaşıkçı olayını, Türkiye’nin Suudilere karşı kullanabileceği altın bir fırsat olarak görüyor.

2- Suudi Arabistan’ın ve Veliah Prens Muhammed bin Salman hem bölgede hem de uluslararası alanda barbar bir ülke/prens imajı ile gündeme gelmesinden memnun.

3- Suudi Arabistan’ın Türkiye ile karşı karşıya gelmesinden de son derece memnun. Zira

İran medyasında çıkan haberlerde Türkiye’nin bu süreçte ve son yıllarda bölgede yaşanan olaylarda Suudilere (ABD+İsrail) karşı tutumu övülürken, Suudiler ile olan tüm anlaşmazlık dosyalarına da tek tek değiniliyor.

4- İran, Türkiye’nin bu olaydaki başarısı üzerinden Suudilerle birlikte müttefikleri olan ABD’nin de zora girmesini de memnuniyetle karşılıyor.

5- İran tüm bunlara rağmen Erdoğan’ın olayların en başından bu yana her şeyi bilmesine rağmen direkt hedef göstermekten uzak durduğunu ve bundan dolayı Riyad ile ilişkileri tamamen yıkmak istemeyeceğinin de farkında. Bu süreci Erdoğan’ın elindeki değerli koz/hazine olarak görüyorlar.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir