Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cuma, Nisan 19, 2024

Dünyanın En Büyüğü İstanbul

3. havalimanı Başkan Erdoğan ve birçok ülkeden Cumhurbaşkanı ve Başbakanların katılımı ile açıldı. Dünyanın gözünün üstünde olduğu 3. Havalimanının adı Başkan Erdoğan tarafından İstanbul Havalimanı olarak açıklandı. İstanbul Havalimanı 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altındaki dünyanın en büyük terminal binası olma özelliği taşıyor. İstanbul Havalimanı’nın tüm etapları tamamlanınca yıllık 200 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşacak.

Açılışı yapılan İstanbul Havalimanı’nın ilk etap bölümü için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Toplam KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroya ihale edilen İstanbul Havalimanı toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa kuruldu. İstanbul Havalimanı’nın diğer etapları da 2023’e kadar tamamlanacak.

Havalimanı İGA tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapıldı. Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından yaklaşık 3,5 yıl gibi çok kısa bir sürede ilk etabı tamamlandı. Böylece devletin kaynaklarından harcama yapmadan çok önemli bir yatırıma imza atılmış oldu.

Özel sektör kaynakları kullanılarak yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı ünvanını almış olacak.

Havalimanı yerli ve milli bir yatırım projesi olarak nitelendirilebilir. Tüm tasarım, bilişim ve mühendislik çalışmalarının yerli işbirlikleri ile yapıldı. Bu yatırım yapılırken seramiğinden, kablolarına borularından camlarına kadar yerli ürünlerin kullanılmasına dikkat edildi. Bu durum hem İstanbul Havalimanı’nın bir vitrin olma özelliğine kavuşmasını sağladı hem de yerel üreticilerin ve piyasanın canlanmasına neden oldu.

Bundan sonraki süreçte de İstanbul Havalimanı dünyada adından söz ettiren bir marka olarak yerini aldı. 64 milyon yolcu taşıma kapasitesi ile dünyanın en büyük 15. Havalimanı olan Atatürk Havalimanı kapasite yetersizliği nedeniyle bu sayıyı daha fazla artıramıyordu fakat İstanbul Havalimanı ile bu kapasite sorunu çözülmüş olacak. Ayrıca İstanbul seferi koymak isteyen fakat kapasite yetersizliği nedeniyle İstanbul seferi koyamayan uluslararası havayolu şirketleri de İstanbul Havalimanı’na uçuş yapma imkanı elde edecek.

Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 250 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan İstanbul Havalimanı uluslararası kargo taşımacılığı açısından da çok önemli bir kapasiteye sahip. İstanbul’un potansiyeli ve İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi düşünülürse önümüzdeki yıllarda bu kapasite ve potansiyelin doğru kullanılması ile Türkiye daha büyük ekonomik kazanımlar da elde edebilir. Bunun için bundan sonraki süreç de önem taşıyor.

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir