Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Salı, Nisan 16, 2024

Daha Düne Kadar Yere Göğe Sığdıramıyorlardı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından oklar Veliaht Salman’a çevrildi. Kraliyet yönetimi konudan haberi yokmuş gibi üç maymunu oynamaya devam ede dursun Türkiye’nin başarılı diplomasi çalışması sayesinde Muhammed bin Salman’ı zor günler bekliyor.

ABD Başkanı Trump, Suudilerle  imzaladığı silah ticareti nedeniyle konuyu geçiştirmeye çalışsa da hem kongreden yükselen tepkiler hem de batı medyasında Veliaht Prens Salman aleyhine çıkan yazılarda kayda değer bir artış olduğu gözleniyor.

Salman gidici mi?

Geçtiğimiz günlerde New York Times yazarı Nicholas Kristof, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı hedefe koyarak şöyle dedi: “Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cemal Kaşıkçı’nın ortaya çıkmaması halinde Kral Selman’a yeni bir veliaht prens bulmasını net bir şekilde iletmelidir. Cinayetin sonuçları olmalı.” 

Washington Post gazetesi ise “Kabul edilemez olan, Trump yönetiminin çok şımarttığı bir rejim ve yönetici için yürüttüğü diplomatik aklama operasyonudur.” haberlerine yer verdi.

Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Kaşıkçı cinayetinde sorumluluğun Muhammed bin Salman’da olduğunu söyleyerek sorumlular bedel ödemeli ifadelerini kullandı. Trump’ın Muhammed bin Salman’ı korumaya çalıştığını söyleyen senatör “Veliaht Prensin suçsuz çıkması en çok Trump’ı sevindirecek” diye konuştu.

Daha bir yıl önce manşetlerdeydi?

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ilk olarak hanedanın ileri gelen prenslerine gerçekleştirdiği operasyonla gündeme gelmişti. Ilımlı İslâm çalışmaları ABD ve İsrail desteğiyle göreve getirilen Salman, ilk günden bu yana tartışmaların odağındaki isim olmaya devam etti. Daha bir yıl önce batı medyasının yere göğe sığdıramadığı Muhammed bin Salman’ı Kaşıkçı cinayetinin detayları ortaya çıktıkça daha zor günler bekliyor.

      

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir