Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Cumartesi, Nisan 20, 2024

Hakkari Dönüşebilecek mi?

Hakkârili için temiz hava, temiz su çok değerli… “Belediye, yıllardır en temel görevi olan temiz hava ve temiz su için bir şey yapmamışsa Belediyecilik adına ne yapmış bu memlekete?” diye haykırası geliyor insanın! Su da vermezse, yol da yapmazsa ne yapar Belediye?

21. yüzyılda günde 3 saat su almak, hem de sağında, solunda nehirler akarken…

Öyle başka bir yerdeyim ki hem çok korkuyorum, hem de güvende hissediyorum kendimi; Hiç bilmediğim bir ülkede ama evimde gibi… Bu benzetmeye yıllar önce adını hatırlamadığım bir filmde rastlamıştım. Şimdi kendim aynı duyguları yaşıyorum.

Hakkâri’de…

Şehri saran dağlar birçok savaş görmüş… Bunun bir göstergesi gibi dağların tozu dumanı şehrin üstünde bir bulut gibi dolaşıyor. İçine nefes diye çektiğin, tozlu dağların tekinsizliği.

Düşünmek yoruyor ruhu. Kasvetleniyor sözler, boğuluyor anlamlar… Kelimeleri tozlarından arındırmaya, anlamları ise sis bulutunun ardından çıkarmaya çalışıyorum burada…

Büyük dağların arasından geçerek ulaşılan Hakkâri’ye üç farklı kontrol noktasından sonra giriliyor. Her kontrol noktasında olağanüstü bir sürecin içerisinde olduğunuzu daha da iyi anlıyorsunuz. Bir tek kontrol noktaları mı bunu hissettiren? Elbette değil.

Şehir merkezi askeri bir üs gibi; her yerde tanklar var, her sokak başında nöbet tutan polisler, sürekli devriye gezen askerler… O kadar çoklar ki; çok olmaları ürkütüyor insanı. Sürekli silah görmek ise savaşa dair bir yerde olduğunuzu hatırlatıyor; hatırlattıkça vesveseler büyüyor.

Neler oluyor?

Burası neresi?

Türkiye mi?

Burası Türkiye ise –memleketim- İzmir neresi? Hakkâri denilince terör dışında bir şey canlanmasa da zihnimizde, terörün dışında çok şey var burada aslında… Saklı bir Akdeniz iklimi var Çukurca’da, raftinge çok uygun Zap Nehri, içinde kendinizi Heidi gibi hissedeceğiniz Barçelan ve Golan yaylası var.
Sümerler, Babiller, Medler, Hurri ve Urartu Krallıkları, Pers İmparatorluğu, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı kontrolüne geçen yüzyılları aşan bir hafızaya sahip Hakkâri.

Dört tarafı dağlarla çevrili olan, tarih boyunca güvenli diye medeniyetlere ev sahipliği eden ama şimdi ise tekinsizliği ile ülkeye nam salan; Hakkâri…

Devamı Yörünge Dergisi 1. Sayısında (Ekim/2017)

Daha Fazla