Yörünge Dergisi

"Türkiye’nin Entelektüel Aklının Buluşma Noktası"

Perşembe, Nisan 18, 2024

Çocuk Yazarlar Kuşağı

Her geçen gün artan ve artık yayım dünyasında bir karşılığı olan çocuk yazarlar kuşağı ile karşı karşıyayız. Bir yerde çocuklar için yazarlık serüveni, çocuk oyunu derecesinde bir değer taşıyabilmektedir. Bazen yazarlık oynadığı bir oyun olmakta ve bu oyundan bıktığı zaman bırakabilmektedir.

Yazarlığın farklı sosyal statülere, yaş sınıflarına, ekonomik güce ve eğitime göre şekillenen türleri var. Yaş olarak yazarlığın yeri ve süreci kendi içinde farklı özellikler oluşturmaktadır. Yazar olmak, her alanda itibarlı olan becerilerden ve ifade imkânlarından biridir. Yazı yazma ve paylaşma imkânı arttıkça yazarların yaş olarak yeni kuşakları oluşuyor. Bazen basında yer alan “Türkiye’nin en genç yazarı” başlıklı haberler kanıksandı. İçlerinde yazdıkları kitapları özellikle çocuk ve genç kuşak tarafından tutulan, kitapları baskı üzerine baskı yapan çocuk yazarlar var. Özellikle çocuk yazarlar olarak tabir edebileceğimiz yazar kuşağının serüvenine bakmak gerekir.

Çocuk yazar kuşağının üretimlerinin değerlendirmesine geçmeden önce, geçmişte ve günümüzde iki örnek üzerinden meseleyi resmetmeye çalışacağız. Türkiye’de çocuk yazarların ilklerinden biri Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın oğlu Said Rıza Bölükbaşı’dır. Said Rıza’nın, parlak geçen eğitim öğretim hayatı vardır. Aynı zamanda “Feylesof” olarak anılan Said Rıza, babasının kütüphanesinden ve kendisinden yararlanır.

Okulda öğretmenleri ile felsefi tartışmalar yapar. Said Rıza, okulunda ve çevresinde büyük ilgi uyandıran felsefeye ilgisini, yazdığı ilk dönem felsefe tarihi kitabı ile de ortaya koyar. Felsefe Tarihi kitabını yazdığında henüz on iki yaşındadır. Küçük hacimli kitabına babası Feylesof Rıza Tevfik, uzun bir takdim yazar. Bu takdim yazısında Rıza Tevfik, oğlu Said Rıza’nın çabalarını, arayışını ve becerilerini anlatır. Oğlunun felsefeye ilgisini ve geleceğiyle ilgili umudunu dillendirir.

Lise ve yurtdışı eğitiminden sonra, Said Rıza’nın felsefeden çok resime yöneldiğini görüyoruz. Felsefe alanında kendisinden beklenen devamlılığı gerçekleştiremez. Yabancı bir kadınla evlenir ve Amerika’ya yerleşir. 1984’e kadar Amerika’da yaşar.

Devamı Yörünge Dergisi 1. Sayısında (Ekim/2017)

Daha Fazla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir